Last van een pijnlijke onderrug?
Lage rugpijn
Een pijnlijke onderrug kan zomaar opkomen zetten. Heb je er last van en ben je naar de dokter geweest, maar zag deze geen duidelijke oorzaak? Ging je naar huis met een recept voor pijnstillers en het advies om vooral te blijven bewegen?
Dat kan kloppen! De oorzaak van rugpijn is voor 90-95% onduidelijk. Er is dan geen duidelijke diagnose en meestal gaat de pijn vanzelf weer over. Pijn in de onderrug hoeft niet direct een hernia als oorzaak te hebben. Het kan er ineens inschieten bij overbelasting van de rug, een snelle beweging of soms door stress. Meestal is er dus niets ernstigs aan de hand en zijn er geen aantoonbare ziekten of beschadigingen die de pijn veroorzaken.
Wat kan je doen aan lage rugpijn?
Dat er in de meeste gevallen niets ernstigs aan de hand is, betekent niet dat je er verder even niets aan zou kunnen doen. Het belangrijkste is om te blijven bewegen en een massage is ook een goed middel om jou van die rugpijn af te helpen.
Wat je niet zou moeten doen, is ermee blijven lopen. Meestal geeft dit meer klachten dan alleen pijn in jouw onderrug. Dat komt doordat je door de pijn of omdat je voorzichtig wilt zijn met je rug van houding verandert. Je gaat scheef lopen en dan is het de vraag of je nog last hebt van 'die plotselinge beweging', of de oorzaak nu is dat je spieren overbelast zijn door die vreemde houding.
Rugpijn geen reden tot zorg?
Gewone rugpijn gaat vaak vanzelf over en een massage kan zeker gebruikt worden bij de behandeling van acute of chronische rugpijn. Er zijn ook situaties waarin je zeker naar de dokter moet gaan als je dat niet al gedaan hebt.
Wanneer is het beter om eerst langs de dokter te gaan?
- Als je ongewenst veel bent afgevallen.
- Als je boven de 50 bent en nog nooit last hebt gehad van je rug.
- Wanneer je naast rugpijn ook koorts hebt.
- Bij zwangerschap.
- Wanneer je alleen 's nachts pijn hebt.
- Als de pijn onder in de rug uitstraalt naar de voet of tenen.
- Bij pijn onder in de rug met uitstraling tot aan de voet bij hoesten, niezen en persen.
- Als het na drie weken niet beter gaat.
- Wanneer het gevoel in 1 been vermindert.
Herkennen van een hernia of spit
Als je rug erg pijnlijk is, dan kan je denken aan een hernia of spit. Een dokter kan je natuurlijk hier na onderzoek meer over vertellen, maar er zijn wel een aantal symptomen die beiden hebben.
- Beiden beginnen vaak met een vrij plotselinge steek. De pijn schiet er ineens in.
- De rug is zeer pijnlijk en stijf. Je kunt je niet of nauwelijks bewegen.
- Rechtop staan is meestal niet mogelijk.
- De pijn is erger bij hoesten
Het verschil tussen een hernia of spit is zelfs door een dokter lastig vast te stellen als het niet duidelijk is of er een zenuw beklemd zit. Bij een zware spitaanval is het verschil niet eenvoudig te maken tussen een rughernia of spit. Wel is het zo dat bij een rughernia er ook klachten ontstaan als pijn, tintelingen of geen gevoel hebben in een been. Ook krachtverlies in het been kan wijzen op een hernia en niet op spit.
Bij dit soort klachten is het dan ook zeker belangrijk om een afspraak te maken met de huisarts en is een massage niet de juiste keuze. Zijn deze klachten niet aanwezig, dan kan een afspraak met een masseur een hele goede beslissing zijn.