Ontspanningsoefeningen.
Ontspanningsoefeningen die maar 15 minuten van je tijd kosten.
Regelmatig ontspanningsoefeningen doen helpt je hoofd en lichaam in tijden dat je last hebt van veel spanning of stress. Iedereen heeft wel eens te maken met stress. Vaak doen we er niet veel aan, want we verwachten dat het vanzelf weer over zal gaan. Is dat herkenbaar? Doe jij weleens oefeningen om te ontspannen?
De tijd nemen voor jezelf in een periode van veel spanning of stress lukt vaak niet, of we denken in ieder geval dat we niet de tijd hebben. Juist het gebrek aan die tijd voor jezelf is een van de redenen die ervoor zorgt dat je stress ervaart. Het maakt het erger.
Soms zo erg dat de dokterspraktijk er dagelijks mee vol zit. Wist je dat zo'n 12 op de 100 bezoeken aan de huisarts te maken hebben met stressklachten? - Dat zeggen de statistieken in 2014. Inmiddels is dat aantal meer dan verdubbeld -
Waarom ontspannen zo belangrijk is.
Stress en te veel spanning ervaren is heel ongezond. Het zet allemaal hormonen in werking die niet goed zijn voor jouw gezondheid. Dagelijks rust nemen is belangrijk, en dan niet, zoals we vaak denken dat we tot rust komen. Een avondje naar de kroeg, veel sporten of bankhangen. Het lijkt wel ontspannend, maar zal stress in je lichaam en hoofd niet verminderen. Het is misschien wel een fijne vorm van ontspanning, omdat je even ergens anders mee bezig bent in je hoofd, maar het helpt niet om je echt te ontspannen. Tenminste, niet als je last hebt van te veel spanning of stress.
Wat kan je dan wel doen om te ontspannen?
Ontspannen is het nemen van rust en daar kan bewegen bij horen. Je kunt dan denken aan een activiteit als wandelen in de natuur of rommelen in de tuin. Vooral het buiten bezig zijn is voor veel mensen een fijne manier om te ontspannen.
Een ander voorbeeld is het lezen van een boek of bezig zijn met een creatieve hobby, zoals tekenen of schilderen.
Maar wat als je moeite hebt om te ontspannen?
Er bestaat een mooie oefening om te leren ontspannen en dat is eerst eens te voelen hoe teveel spanning voelt voor jou. Door je gehele lichaam aan te spannen. Van je tenen tot aan gebalde vuisten en de spieren in je gezicht. Dit even vast te houden tot het erg ongemakkelijk voelt en zelfs dan nog even iets langer. Daarna laat je alles tegelijkertijd los. De bedoeling van deze oefening is dat je duidelijk de spanning en ontspanning ervaart. Zo leer jij jezelf de kunst van ontspannen.
Twee tips om jezelf te leren te ontspannen.
Ik weet dat het heel lastig kan zijn, ontspannen. Het is ook niet iets wat we allemaal vanuit huis meegekregen hebben of op school leren.
Eigenlijk word je geboren met de wetenschap hoe je jezelf kunt ontspannen. Je bent het alleen vergeten of je was er niet van bewust.
Twee instincten die we vaak niet in verband brengen met ontspannen als we veel stress ervaren zijn er wel. Misschien weet je er een? Het zijn:
- De ademhaling.
- Beven of trillen.
Van de eerste heb je vast wel eens gehoord. De tweede is waarschijnlijk minder bekend. Als je erg schikt of bang bent en zelfs als je heel kwaad bent geweest dan ga je vaak trillen. Dat trillen is een natuurlijke weg om de spanning in je lichaam te ontladen. Denk maar eens terug aan een keer dat je boos was, bang was of ergens van schok. Herken je het nu?
Beven of trillen is iets wat we van nature doen en dit bewust erger maken kan je helpen direct na een situatie. Het helpt je te ontspannen direct na of tijdens zo'n moment.
Ontspanningsoefeningen door bewust te ademen.
Bewust willen ontspannen d.m.v. de ademhaling is een manier die je dagelijks kan helpen. Hoe vaker je dat oefent, hoe meer je de stress of spanning die je ervaart los kunt laten. Zowel in je hoofd als in je lichaam.
Een ademhalingsoefening kan altijd en overal, maar het is het meest effectief als je een rustige plek opzoekt en als je dat prettig vindt een achtergrondmuziekje opzet.
Oefening 1.
Ga lekker liggen of zit rechtop op een stoel en leg je handen op je buik. Adem dan diep in door je neus en controleer of je buik uitzet bij het inademen. Adem dan rustig uit door je mond en voel hoe je buik dan naar binnen gaat. Doe deze oefening rustig en herhaal hem een aantal keer.
Oefening 2.
Ga staan en adem rustig diep in. Voel daarbij hoe je borstkas uitzet. Houd de adem even vast en adem dan diep uit, waarbij je de armen en schouders ontspannen laat hangen. Het kan daarbij helpen als je bij de uitademing hardop zegt: 'He, he'.
Concentreer je voor een minuut of drie eens op je ademhaling. Als je dit met regelmaat doet, zal je zien dat je al snel veel rustiger en ontspannen wordt.