MUST READ BIJ KLACHTEN ONTSPANNING

Spierkrampen, magnesium en vitamine D

Nov 16, 2022

Spierkrampen zijn samentrekkingen van je spieren die goed pijnlijk kunnen zijn. Als je de spiergroep voorzichtig rekt dan verdwijnt zo'n spierkram vaak gelukkig snel. Ook kan schudden helpen.


Spierkrampen zetten plotseling op.

Je kent het vast wel. Je bent iets aan het doen en ineens schiet je voet of kuit in de kramp. Super vervelend, maar hoe kan dit nou? Kramp in je spieren kan komen door verschillende oorzaken. Vaak door overbelasting van je spieren of een verkeerde houding of beweging.


De zenuwen in het gebied geven dan een seintje aan je hersenen waarna je spieren reageren door in de kramp te schieten. Dit komt voor wanneer je spieren gespannen zijn waardoor de zenuwbanen worden verstoord.


Wat kan je doen aan spierkrampen?

Allereerst is het belangrijk om na te gaan hoe vaak je er last van hebt. Als je ouder wordt heb je er ook vaker last van. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals stijver/strammer worden want met soepele spieren heb je minder kans op spierkrampen. Het kan ook komen door medicijnen die je slikt. Dus let wel even op of het niet verstandig is eens langs de dokter te gaan.


Is het niet een onderliggend probleem dan kan het te maken hebben met bijvoorbeeld je voeding. Je hebt vitaminen en mineralen nodig om te zorgen dat jouw lichaam goed functioneert. Bij spierkrampen kan je letten op vitamine D en magnesium.


Helpt magnesium wel want ik lees er verschillende verhalen over.

Er wordt vaak verwezen naar een tekort aan vitamine D als het gaat om spierkrampen. Vitamine D tekort is inderdaad een oorzaak alleen heb je niet zoveel aan vitamine D als je een tekort hebt aan magnesium. Er wordt vaak vergeten dat voor de opname van vitamine D, magnesium nodig is.


Slik je bijvoorbeeld extra vitamine D3 dan kan er een tekort aan magnesium ontstaan. Deze twee werken samen, zoals de meeste vitaminen en mineralen doen.


Te kort aan magnesium of andere vitaminen en mineralen.

Een tekort aan een bepaald mineraal of vitamine is niet altijd eenvoudig te herkennen. Er zijn wel testen voor bijvoorbeeld magnesium, maar een test van bloed heeft in het geval van magnesium niet zoveel zin. De hoeveelheid magnesium in je bloed is namelijk klein. Het meeste magnesium vindt je in de tanden, botten, spieren en intercellulair vocht. Het meten van je bloed om te zien of je een tekort hebt is dus niet een aanrader. Behalve misschien voor je gemoedrust als de dokter je verteld dat het wel goed zit bij je.


Sporters en magnesium.

Een tekort aan vitamine D en magnesium kan je herkennen aan spierkrampen. Vooral sporters hebben er baat bij om te letten op de opname van magnesium. Het is voor iedereen belangrijk voor een goede werking en het herstel van spieren, maar door te zweten verlies je vocht en daardoor ook mineralen, zoals magnesium. Magnesium is ook een belangrijk mineraal om je voeding om te zetten in energie en ook spierkrampen kunnen erdoor worden veroorzaakt. Gezond eten helpt iedereen, maar wat extra letten op magnesium is zeker belangrijk voor sporters.


Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine D en welke magnesium?

Een goede manier om voldoende vitamine en mineralen binnen te krijgen is door te letten op wat je eet. Zo bezit elk voedingsmiddel zijn eigen vitamine of mineralen bommetjes.


Voorbeeld van voeding met vitamine D:

 • Forel.
 • Zalm.
 • Makreel.
 • Haring.


Vitamine D bouw je vooral op in de zomermaanden. Lees meer over vitamine D en spierpijn.


Voorbeelden van voeding met magnesium:

 • Noten.
 • Zaden.
 • Groenten. Vooral spinazie, andijvie, broccoli en boerenkool.
 • Peulvruchten.
 • Pure chocolade.
 • Zeewier en algen.
 • Avocado's.Supplementen voor magnesium en vitamine D.

Er zijn ook supplementen voor magnesium en vitamine D. Lees voor vitamine D dit bericht. Magnesiumsupplementen kunnen ook zeker goed zijn. Vooral voor mensen die intensief sporten, als je vaak last hebt van stress, voor in de puberteit en om problemen met osteoporose te voorkomen voor vrouwen in de menopauze.


De opname van magnesium kan ook door het gebruik van magnesiumolie. Dat spray je op de huid, je kunt een voetbad nemen met magnesiumvlokken of probeer eens een magnesiummassage. Goed voor de ontspanning en voor de werking van jouw spieren. Denk er ook eens aan als je last hebt van spierpijn.


Nieuwsgierig naar een massage met magnesiumolie? Zie dan deze behandeling van Nonaccentus Massagepraktijk.