MUST READ BIJ KLACHTEN

Spierpijn en vitamine D

Nov 08, 2022


Spierpijn, gewrichtspijn, spierzwakte of spieratrofie (afname van spierweefsel) zijn symptomen van een vitamine D tekort.


Wat is vitamine D?

Vitamine D is een groep van vet oplosbare vitamine. De twee belangrijkste zijn D2 en D3. Het verschil tussen deze twee is dat vitamine D3 beter door het lichaam wordt opgenomen en vastgehouden. Het is een belangrijke vitamine voor de weerstand en gebleken is dat er een duidelijk verband is tussen spiermassa en een vitamine D tekort. Ook spierkracht wordt door vitamine D beïnvloed.


Vitamine D tekort.

Er is al lang sprake dat veel mensen een vitamine D tekort hebben. We zijn minder buiten en juist dat zonnetje elke dag is zo belangrijk. Door de zon nemen we vitamine D op en hoewel we die vitamine kunnen opslaan blijkt de hoeveelheid niet voldoende te zijn voor de hele winter. Zeker aan het einde van de winter kan je deze afname goed merken.


Symptomen van vitamine D-tekort.

Vanaf november tot maart is er vrijwel geen zon en als er zon is dan is deze niet sterk genoeg voor opbouw van vitamine D. In deze maanden is het dan ook belangrijk om te letten op symptomen van jouw lichaam en zelfs ook op hoe jij je in het algemeen voelt, zoals moe zijn. Het kan namelijk te maken hebben met een vitamine D tekort.


Spierpijn, verzwakkingen van spierfuncties, krachtverlies, krampen en trillingen kunnen symptomen zijn van een vitamine D-tekort.


Heb je onverklaarbare klachten in spieren en gewrichten? Het zou dus kunnen komen door een tekort aan vitamine D.


Wat kan je doen in de wintermaanden?

Opname van vitamine D door de zon neemt af vanaf oktober. Pas in april zal deze opname weer toenemen. Door voeding kan je al wat doen aan de vitamine D opname. Verse vette vis en eierdooier zijn daarvoor goed om regelmatig te eten. Het slikken van multivitaminen helpt, maar ook als je multivitaminen slikt, zal gedurende herfst en winter de concentratie van vitamine D afnemen.


Spierpijn klachten en magnesium massage

Wat ook goed voor de spieren is en zal helpen bij vermoeidheid is magnesium. Door in de donkere maanden regelmatig een voetbad te nemen met magnesiumvlokken zal dit helpen bij vermoeidheid. Een massage met magnesium helpt ook zeker, vooral bij spierpijn, rusteloze benen en spierkrampen.